Wallwasher Nedir?
LED teknolojisinin yaygınlaşmasıyla renkli LED Wallwasher armatürleri pek çok binanın dış cephesinde görmekteyiz. Bu uygulamaları binalara modern bir görünüm kazandırırken, tarihi yapılara da doğru renk tercihleri ile uygulandığında farklı bir hava katmaktadır.
Duvar yıkama (Wallwashing), geniş yüzeylerin aydınlatılması için kullanılan popüler bir aydınlatma tasarım tekniğidir.
Duvarda belirli bir bölgeye odaklanarak ışığı parlatmak yerine, duvarın bir bölgesini ışıkla yıkayan aydınlatma armatürlerine Wallwasher denir.
Wallwasher’ın dilimizde yaygın kullanımı ise Duvar Boyama‘dır.
Çoğunlukla kamuya ait kültürel binalar, müzeler, galeriler veya peyzaj aydınlatmasında çağdaş mimari ile birlikte kullanılır.
İç mekanlarda ise çoğunlukla rahatlatıcı alanlar oluşturmak, odaların daha parlak ve yüksek görünmesini sağlamak için kullanılan bir araçtır.
LED Wallwasher satın almadan önce dikkat etmeniz gereken 7 özellik aşağıda açıklanmıştır.
Güç
Güç, LED Wallwasher’ın projeksiyon mesafesini belirleyen en önemli faktördür. Genellikle güç 18W, 24W, 36W, 48W vb. olmaktadır ancak farklı güç seçenekleri de karşınıza çıkabilir. Termal performans göz önüne alındığında 1 metrelik bir Wallwasher’ın 36W güç sınırını aşmaması gerektiği söylenebilir. Tabiki bu değer, kasa yani soğutucu gövde yapısına göre farklılık gösterebilir. Yeterli soğutmayı sağlayamayan gövde, armatürün lümen çıktısının zamanla azalmasına yol açabilir.
Voltaj
Projenize göre DC veya AC voltaja ihtiyacınız olabilir. Dahili AC güç kaynağı barındıran Wallwasher’lar 220V veya 110V ile çalışabilir. Ancak bazı Wallwasher’lar ise 12V DC veya 24V DC gerilime ihtiyaç duyabilir.