1. SİSTEM:
• Sistem sinyal kalitesi ve hızı bakımından DMX protokol kullanılmak zorundadır. Diğer protokoller sinyal düşmelerinden dolayı aydınlatma efektlerinde bozulmalara yol açar.
• Dünya’da bu sistemi çalıştıracak sayısız program vardır. Ancak işin profesyonelliği ve dış cephede uygulanacak aydınlatmanın sorunsuz çalışması bakımında Madrix marka gibi lisanslı sistem işletim programları kullanmak esastır.
• Sistemin zaman zaman güncellenmesi, aydınlatma efektlerinin yenilenmesi, sistem durduğunda hızlı müdahale ve sorunun giderilmesi bakımından sistem işletim programının ayrı bir PC üzerinden çalıştırılması gereklidir.
2. KONTROL CİHAZLARI:
• Sistemin çalıştırılması ve sinyal ve adreslerin sinyal kalitesi yüksek kontrol cihazları ile çalıştırılması, uygulamanın ömrünü ve sorunsuz çalışmasını sağlar. Bunun için üretilen dünyada kendini kanıtlamış en iyi DMX kontrol protokolü ARTNET kontrol cihazları kullanılmalıdır.
• Bundan farklı kontrol cihazlarının kullanılması sistemin ömrünü kısaltacağı gibi, sistem çalışmasında sorunlar sıklıkla yaşanır.
3. AYDINLATMA ELEMANI:
• Sistemim uyumlu çalışabilmesi için DMX protokole direkt uyumlu cephede kullanılacak led aydınlatma armatürü kullanılması şarttır. Dönüştürücü gibi ara cihazlar kullanılarak yapılan uygulamalarda sıklıkla çıkacak sorunlar kaçınılmazdır.
• DMX dönüştürücü kullanılarak yapılan ürünlerde sinyal kalitesinin zayıf olması her ne kadar başlangıçta sağlıklı çalışıyor gibi görünse de orta ve uzun vadede parazitlenmeler, efektlerde bozulmalar kaçınılmazdır. Bu da cephede kötü bir görüntüye yol açar.
• Diğer önemli bir kriter ise, cepheye takılacak led aydınlatma armatürünün tek bir voltaj değerinde değil belli bir voltaj aralığında çalışma fonksiyonuna sahip olarak çalışmasıdır. Zira voltaj düşümlerinde güçkaynağına yakın aydınlatma elemanları parlak yanarken, ortalardan itibaren parlaklık kaybolur. Örneğin; bir aydınlatma elemanı sadece 12 ya da 24V ile çalışmamalı aynı zamanda 12-24 volt arasında her voltajda aynı değerde parlaklık göstermelidir. Voltaj 15 volta düşse bile 24V enerji geliyormuş gibi parlaklık vermelidir.
• Diğer taraftan belli bir süre kabloların yıpranma paylarının da olduğunu varsayarsak, 1 yıl sonunda kabloların iletkenliği azalacak ve ister istemez voltajda düşmeler olacaktır. İşte bundan dolayıdır ki bir üründe voltaj aralığı fonksiyonu olmaz ise olmazdır.
4. UYGULAMA (PROFİLLEME, KABLOLAMA VE KONNEKTÖRLER):
• Uygulamanın başarılı olabilmesi bir taraftan dış cephedeki görüntüsü diğer taraftan montaj doğru kablolama ve konnektörlerinin kullanılmasına bağlıdır.
• Özellikle pixel aydınlatma elemanlarının her pixel aralığında bulunan kabloların cephenin renginde alüminyum kablo profillerinin içerisine alınması şarttır. Bu cephede görüntü kirliliğini engeller.
• Sistem altyapı tesisatında kesinlikle sinyal için CAT6/Mikrofon kablosu gibi sinyal parazitlenmelerini önlemek amacıyla blandajlı kablo kullanılması gerekirken, Enerji için ise bakır alaşımlı TTR kablo kullanılmalıdır.
Kontrol ünitelerinden, güç kaynaklarından ledlere ve ledler arası çekilen kabloların doğru montajlanması açısından ve voltaj/sinyal kayıplarının minimize edilmesinden dolayı kesinlikle su geçirmez soket ve konnektörler kullanılmalıdır.